Ubuntu 20.04 LTS İşletim Sistemine .Net 5 Kurulumu
Ubuntu 20.04 LTS işletim sistemine .Net 5 framework ünü kurmak için apt paket yükleyicisini kullanacağız. Ubuntu işletim sistemimizde Uçbirim / Terminal ile bir kaç komut çalıştırarak .Net 5' i yükleyebiliriz. Aşağıda yer alan adımları sırayla uygulayarak ilgili kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1: .Net yüklemeden önce, Microsoft paketi imzalama anahtarını güvenilen anahtarlar listemize ve paket deposunu eklemek için aşağıdaki komutları Terminal de çalıştırmamız gerekmektedir.
$ wget https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/20.04/packages-microsoft-prod.deb -O packages-microsoft-prod.deb
$ sudo dpkg -i packages-microsoft-prod.deb
Adım 2: .Net framework ünün kütüphaneleri ile uygulama geliştirebilmemiz için .Net SDK’ sını yüklememiz gerekir. .Net SDK uygulama geliştirebilmemiz için bize gerekli altyapıyı sunacaktır fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, .Net SDK’ sı ile projelerimizi derleyemeyiz. .Net SDK’ sı sadece gerekli kütüphaneleri barındırır. .Net SDK özelliğini işletim sistemimize yükleyebilmemiz için aşağıdaki komutu Terminal de çalıştırmamız gerekmektedir.
$ sudo apt-get update; sudo apt-get install -y apt-transport-https && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y dotnet-sdk-5.0
Adım 3: .Net SDK’ sını kullanarak geliştirdiğimiz projelerimizi Ubuntu işletim sisteminde derleyebilmemiz için .Net Runtime yani .Net Çalışma Zamanı aracını yüklememiz gerekir. .Net Runtime aracı ile geliştirdiğimiz projelerimizi Ubuntu işletim sisteminde derleyerek projelerimizi hizmete sunmaya başlayabiliriz. Aşağıda yer alan komutu Terminal de çalıştırarak .Net Runtime aracını Ubuntu işletim sistemimize yükleyebiliriz.
$ sudo apt-get update; sudo apt-get install -y apt-transport-https && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y aspnetcore-runtime-5.0
Yukarıda yer alan 3 adımı uyguladıktan sonra Ubuntu işletim sistemimize .Net 5 framework ünü başarılı bir şekilde yüklemiş olmamız gerekir. .Net SDK aracının kurulum işleminin başarılı olup olmadığını test etmek ve .Net sürümümüzü öğrenmek için aşağıda yer alan komutu Terminal de çalıştırabiliriz.
$ dotnet --version
Görselde görüldüğü üzere, Terminal de dotnet --verison komutunu çalıştırdığımız zaman güncel .Net SDK sürümümüzü gözlemleyebiliriz. Aynı zamanda ilgili kurulum işlemimizin başarılı olduğunu da gözlemlemiş olduk.
İşletim sistemimize yüklemiş olduğumuz .Net Runtime aracının yükleme işleminin başarılı olup olmadığını ve sistemimizde yüklü .Net Runtime araçlarının listesini gözlemleyebilmemiz için Terminal de aşağıda yer alan komutu çalıştırmamız yeteri olacaktır.
$ dotnet --list-sdks
Terminal de dotnet --list-sdks komutunu çalıştırdığımız zaman yukarıda yer alan görseldeki ekran çıktısına erişim sağlamakla birlikte .Net Runtime aracının işletim sistemimize başarıyla yüklendiğini gözlemleyebilmekteyiz.
Yazar: Hasan Adıgüzel, Şubat 2021
Web Sitesi: http://hasanadiguzel.com.tr