Raspberry Pi’ ye Node JS ve NPM Kurulumu
Bu makalede Raspberry Pi cihazımıza Node JS ve NPM teknolojilerini nasıl kurabileceğimizi anlatacağım. Bu işlemi nasıl yapabileceğimize adım adım değinmeye başlayabiliriz.
Adım 1: Bağımlılıkları Güncellemek
Uyumlulukla ilgili herhangi bir sorunu önlemek için, Raspberry Pi’ deki bağımlılıklar listesini her zaman güncelleyin ve yeni paketler kurmadan önce Pi’ deki paketleri yükseltin. Terminalde aşağıdaki komutları çalıştırarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz.
sudo apt-get update
Bu komut, kurulabilecek paketlerin listesini günceller ve halihazırda kurulu olan paketlerde yeni güncellemeler olup olmadığını kontrol eder. Listenin güncellenmesi tamamlandıktan sonra, güncellemeleri yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırabiliriz.
sudo apt-get upgrade
Raspberry Pi’ nin hangi Raspbian sürümünü kullandığınıza bağlı olarak güncellenmesi biraz zaman alabilir. Bu işlem tamamlandığında bir sonraki adıma geçebiliriz!
Adım 2: Hangi Node JS Sürümünü Kuracağımızı Belirlemek
Raspberry Pi, ARM mimarisini çalıştırıyor ve NodeJS; ARMv6, ARMv7 ve ARMv8 mimari kartları için derlenmiş Linux ikili dosyaları yayınladı .
Raspberry Pi’ nizin hangi mimaride çalıştığını öğrenmek için terminalde aşağıdaki komutu çalıştırın.
uname -m
Örneğin yukarıdaki komutu Raspberry Pi 4B üzerinde çalıştırırsak aşağıdaki çıktıyı elde ederiz.
Kolay erişim için, yaygın Raspberry Pi kartlarının ve mimarilerinin bir listesini hazırladım. (Aynı model numarası içinde farklı revizyonlar olduğu için kart adı bizim tablomuzla aynı olsa bile kartınızın farklı bir mimariye sahip olabileceğini unutmayın, en güvenli bilgi yukarıdaki komutu çalıştırmaktır.)
Adım 3: Node JS Binary Dosyasını İndirmek
NodeJS indirmeleri sayfasını ziyaret edin ve mimarinize göre olan sürüm bağlantısını kopyalayın.
Sürümünüzün indirme bağlantısını bulamazsanız, NodeJS’ nin en son sürümü için piyasaya sürülmemiş olabilir. Örneğin, Raspberry Pi Zero W ARMv6 mimarisinde çalışıyor, ancak bağlantı ekran görüntümüzde yer almamaktadır. Bunun nedeni, NodeJS v12 için ARMv6 Binary dosyasının yayımlanmamış olmasıdır. NodeJS’ nin önceki sürümünün ikili dosyasını bulmak için önceki sürümler sayfasını ziyaret edin . Genellikle, LTS sürümünden önceki büyük bir revizyon olan sürüm, tüm mimariler için Binary dosyalara sahip olmalıdır.
Binary dosyalar için bağlantıya sahip olduğunuzda, devam edip arşivi wget kullanarak Raspberry Pi’ nize indirebilirsiniz.
wget [indirme_baglantiniz]
[indirme_baglantiniz] yerine indirilenler sayfasından kopyaladığınız bağlantıyı yapıştırın ve enter tuşuna basarak Node JS Binary dosyasını indirme işlemini başlatın. İndirme, internet bağlantınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir. İndirme başarısız olursa, dosyayı her zaman dizüstü bilgisayarınıza indirebilir ve dosyayı çıkarılabilir bir sürücü ile Raspberry Pi’ nize aktarabilirsiniz.
Adım 4: Binary Dosyayı Hedefe Ayıklamak
Raspberry Pi’ nize Node JS Binary dosyasını indirdikten sonra, onu çıkarmanız gerekir. Bunu yapmak için yerleşik “tar” komutunu kullanabiliriz.
İndirdiğiniz dosyanın uzantısı .tar.gz ise aşağıdaki komut ile indirdiğiniz Binary dosyasının içeriğini bulunduğunuz klasöre çıkartabilirsiniz.
tar -xzf [.tar.gz uzantılı indirdiğiniz dosya adı]
Örneğin indirdiğimiz dosya adı node-v11.15.0-linux-armv7l.tar.gz olsun. Bu durumda terminalde çalıştıracağımız komut aşağıdaki gibi olacaktır.
tar -xzf node-v11.15.0-linux-armv7l.tar.gz
“-xzf” parametresi aslında 3 parametrenin bir araya getirilmesidir, “-x -z -f” olarak da yazılabilir. “-x” işareti, programa “çıkartmasını” söylemektir. “-z” bayrağı, dosya “.gz” ile biten bir arşiv olduğundan, programa ayıklama için “gunzip” kullanmasını söylemektir ve son olarak “-f” bayrağı sadece “bu dosya üzerinde işlem gerçekleştir” anlamına gelir.
Eğer indirdiğiniz dosyanın uzantısı .tar.xz ise aşağıdaki komut ile indirdiğiniz Binary dosyasının içeriğini bulunduğunuz klasöre çıkartabilirsiniz.
tar -xJf [.tar.xz uzantılı indirdiğiniz dosya adı]
Örneğin indirdiğimiz dosya adı node-v11.15.0-linux-armv7l.tar.xz olsun. Bu durumda terminalde çalıştıracağımız komut aşağıdaki gibi olacaktır.
tar -xJf node-v11.15.0-linux-armv7l.tar.xz
“-xJf” parametresi aslında 3 parametrenin bir araya getirilmesidir, “-x -J -f” olarak da yazılabilir. “-x” işareti, programa “çıkartmasını” söylemektir. “-J” bayrağı, dosya “.xz” ile biten bir arşiv olduğundan, programa ayıklama için “unzip” kullanmasını söylemektir ve son olarak “-f” bayrağı sadece “bu dosya üzerinde işlem gerçekleştir” anlamına gelir.
Adım 5: Dosyaları PATH Dizinine Kopyalamak
Herhangi bir dizinden node parametresini çalıştırabilmek için, çıkarılan dosyaları PATH içindeki bir klasöre kopyalamamız gerekir. Bir olasılık, dosyaları “/usr/local” klasörüne kopyalamaktır.
cd node-vXX.XX.X-linux-armvXl/
Daha önce olduğu gibi, x’i ihtiyacınız olan sürüme değiştirin. Biz örnek olarak aşağıdaki kodu kullandık.
cd node-v11.15.0-linux-armv7l/
Dosyaları kopyalamak için cp komutunu kullanıyoruz. “-R” parametresi, programın tüm dosyaları özyinelemeli olarak kopyalamasını belirtmek içindir, yani klasörler içindeki tüm dosyaları içerir. Aşağıdaki komutarı sırayla terminalde çalıştırın.
sudo cp -R bin/* /usr/local/bin/
sudo cp -R include/* /usr/local/include/
sudo cp -R lib/* /usr/local/lib/
sudo cp -R share/* /usr/local/share/
Adım 6: Kurulumun Başarılı Olup Olmadığını Kontrol Etmek
Kurulumun başarılı olup olmadığını kontrol etmek için, herhangi bir dizinde NodeJS ve NPM sürümlerini kontrol etmek için aşağıdaki komutları çalıştırmanız yeterlidir.
node -v
npm -v
Her şey yolunda giderse, yukarıdaki komutlar NodeJS ve NPM’ in sürüm numaralarını vermelidir.
Raspberry Pi’ nize NodeJS ve NPM yüklemek için yapmanız gerekenler bu kadar. Umarım bu makale kurulum adımları için yardımcı olmuştur. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, aşağıya yorum bırakarak benimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazar: Hasan Adıgüzel, Şubat 2021
Web Sitesi: http://hasanadiguzel.com.tr