KPIBees Eklentisi ile Google Tablolara PostgreSQL Veri Tabanından Veri Çekme

Hasan Adıgüzel
3 min readFeb 14, 2021

--

Bu makalede KPIBees Eklentisini kullanarak Google E-Tablolara, PostgreSQL Veri tabanında bulunan herhangi bir tablodan nasıl veri çekileceğine dair içeriğe yer verilmiştir.

Google Tablolara Postgres veri tabanımızdan veri çekebilmek için öncelikle KPIBees Eklentisini Google Tablolara yüklememiz gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan önce Google Tablolarda boş bir tablo veya çalışma alanı oluşturuyoruz. İçeriği boş tablomuzu oluşturduktan sonra üst menüde bulunan Eklentiler butonuna basarak açılan listeden Eklenti al butonuna basıp Google Eklenti Mağazasının açılmasına imkan sağlıyoruz.

Görsel: Google Tabloların Üst Menüsündeki Eklentiler > Eklenti al Seçeneği

Eklenti al butonuna bastıktan sonra ekranda açılan Google Eklenti Mağazası penceresinde ki arama çubuğuna KPIBees | Import API, MySQL, Google Analytic yazarak bir arama işlemi gerçekleştiriyoruz. Arama işleminin neticesinde listelenen eklentilerden KPIBees eklentisini seçerek eklenti hakkında bilgi edinebileceğimiz pencerenin yüklenmesine imkan sağlıyoruz. KPIBees eklentisi hakkında bilgi edinebileceğimiz pencere yüklendikten sonra pencerede bulunan Yükle butonuna basıp gerekli izinleri verdikten sonra KPIBees eklentisini Google Tablolarımıza yüklüyoruz.

Görsel: KPIBees Eklentisinin Bilgi Penceresi

KPIBees Eklentisini Google Tablolara yükledikten sonra eklentimizi başlatarak PostgreSQL Veri Tabanımızdan veri alma işlemine başlayabiliriz.

Bu işlemi yaparken ilk olarak KPIBees Eklentisini başlatıyoruz. Bu işlem için Google Tabloların üst menüsünde bulunan Eklentiler butonuna basıp, açılan listeden KPIBees | Import API, MySQL, Google Analytic seçeneğinin Launch butonuna basarak eklentimizi başlatıyoruz.

Görsel: KPIBees Eklentisinin Launch Butonu

Bu işlemi yaptığımız zaman Google Tabloların sol tarafında KPIBees Eklentisi ile ilgili gerekli işlemleri yapabileceğimiz bir alanın açıldığını gözlemleyebiliriz. Sol tarafta açılan bölümde Step 1: Choose data provider başlıklı bir pencere yer almaktadır. Bu pencerede yer alan veri sağlayıcılarından PostgreSQL veri sağlayıcısını seçtikten sonra bağlantı kuracağımız PostgreSQL veri tabanı bilgilerimizi eksiksiz bir şekilde girerek PostgreSQL veri tabanı sağlayıcımızı oluşturabiliriz. Bu işlemi yaptıktan sonra sol taraftaki bölümde yer alan Step 2: Select query parameters başlıklı pencere içerisindeki SQL Query alanına ilgili sql cümlemizi girip devamında Create Query butonuna basarak ilgili sorgumuzun sonucunu Google Tablolar üzerinde gözlemleyebiliriz.

Örneğin ilgili veri tabanımızda bulunan tbl_customers tablosunun id, name ve country kolonlarında yer alan verileri Google Tablolara aktarmak istediğimiz zaman KPIBees Eklentisinin sorgu penceresine ilgili sql sorgumuzu yazıp ardından Create Query butonuna basmamız sonucunda tbl_customers tablomuzun ilgili kolonlarına ait verileri Google Tablolar üzerinde listelendiğini gözlemeyebiliriz. Örneğimizin sorgu cümlesi ve Google Tablolar üzerindeki ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Örnek Sorgumuz: SELECT id, name, country FROM tbl_customers LIMIT 30;

Görsel: Örnek Sorgumuzun Sonucu

Yazar: Hasan Adıgüzel, Şubat 2021

Web Sitesi: http://hasanadiguzel.com.tr

--

--

Hasan Adıgüzel
Hasan Adıgüzel

Written by Hasan Adıgüzel

Software Developer & Database Administrator

No responses yet